Webbutveckling 1

Etik och integritet på nätet

Unga på internet, fall 1: Att bara våga prata på nätet

MSN, det var länge sedan. När jag gick gymnasiet med IT-inriktning 2007-2009, så fick alla elever låna varsin laptop år 2. Klassföreståndaren/mentorn var väldigt inne på att arbeta digitalt med uppgifter och inlämningar. En dag frågade ett par elever om de fick ta sovmorgon och vara med på hans lektion hemifrån via skype (video, ljud och chatt) samt google docs. Detta provades och fungerade bra i ett par veckor. Tills rektorn fick höra detta och genast satte stopp för det. ...nu är det standard.

Det påminner lite om Fredrik och Sven. Just i deras fall fungerade det, men detta verkar har utspelat sig under samma tid; eftersom att MSN Messenger var populärt då och inte finns längre. Även om det fungerar i enskilda fall så behövs studier och godkännanden. Det talades ofta på nyheterna om ungdomar som utnyttjats av vuxna på nätet. Nätet var fortfarande nåt nytt, fluffigt och okänt för många. Många hade fortfarande modem och inte uppgraderat till ADSL eller fiber.

Att ha kontakt med sina elever via kanaler där eleverna finns tycker jag är helt rimligt. Jag försöker aktivt bjuda in lärare till chattgrupper som är starkt kopplade till skolan. Men det finns ingen förväntan att de ska finnas tillgängliga utanför arbetstider. Sven ändrade sitt beteende innan det stoppades, till att bara vara tillgänglig under arbetstid. Det känns korrekt i dagens samhälle, han tänkte helt rätt.

Det framgår inte tydligt i dokumentet, men om man läser mellan raderna så är det direktchatt mellan Sven och Fredrik. Det kan kännas lite känsligt då allt som skrivs är privat. Idag använder många Discord, ett chattsystem där man kan skapa en gruppchatt med flera kanaler. Flera kan läsa vad som skrivs. Många använder detta även i studier. Det går att skapa virtuella grupprum där små grupper chattar. Det går även att låsa de små gruppkanalerna till specifika elever som tillhör den gruppen. På en distanskurs i 3D modellering så använde läraren Discord på detta sätt. Han valde det programmet för att det var troligt att elever som går spelutvecklingskurser troligen använder Discord.

En av kommentarerna till fallet beskriver att Fredrik kan tränas i att interagera med sina skolkamrater genom de digitala verktygen. Det låter bra, det kunde göras på den tiden och nuförtiden med liknande verktyg. ...Dock så hade alla inte laptop eller smartphone på den tiden. En datasal skulle bokas, då klassrummen precis fått mer än en dator per rum uppgraderad till Windows XP. Jag tror att det hade släppt lite om han fick sitta i mindre grupp, och prova olika medlemmar för att testa personkemin.